Teorii - Detectare Minciuna
Abilitatea de a detecta miciuni spuse de anumite persoane.
Aceasta capacitate permite utilizatorului sa simta atunci cand cineva spune o minciuna. Limitele sant cunoscute in acest moment. Acest lucru pare a fi o abilitate pasiva sau o ramura a intuitiei.
- Uni spun ca utilizatorul simte o senzatie de furnicaturi atunci cand e spusa o minciuna
- Minciuna poate fi detectata cu ajutorul corpului fizic dar si mental.
Exemple:
- Tensiunea in voce si/sau inaltimea crescuta a acesteia, ca rezultate ale fricii. Cu toate acestea, diferentele sunt foarte subtile , fiind masurabile exact doar cu echipament special.
- Erori verbale: repetitii, propozitii incomplete, scapari verbale.
- Evitari verbale: folosirea deasa a “umpluturilor”, ca “a”, “i”, care exprima un model conflictual. Aceste evitari, cat si erorile verbale, pot fi datorate faptului ca individul trebuie sa se gandeasca mai mult la ceea ce are de spus. Efectele sunt diminuate sau inexistente atunci cand minciuna nu este complexa.
- Sarcina cognitiva intensa are ca rezultat neglijarea comportamentului nonverbal, reducand animatia corpului. Insa descresterea miscarilor poate fi rezultatul incercarii de control a acestora. Motivul: majoritatea oamenilor cred ca miscarile pot trada minciuna, deci vor incerca sa controleze miscarile care nu sunt stric necesare. Aceasta masura are ca rezultat rigiditate si inhibare, pentru ca majoritatea oamenilor fac miscari care nu sunt esentiale.
- Inhibarea voita a miscarilor facaiale si ale corpului poate fi rezultatul lipsei emotiilor corespunzatoare. In anumite situatii trebuie sa se declanseze o anumita emotie si aceasta trebuie sa fie exprimata. Cand emotia nu este declansata, individul va trebui sa o falsifice.
- Persoanele care mint par nepasatoare sau indiferente si sunt mai putin cooperante.
- Schimbari in pozitia picioarelor si dimensiunea pupilelor, iar nemijlocirea nonverbala si vocala este scazuta; zambetele emotionale apar mai rar decat de obicei.
- Discrepante: vorbitorul are inconsistente sau discrepante internale; apar informatiile din surse diferite [ex. fata sau voce] ce par contradictorii; vorbitorul pare sa fie ambivalent.