Teorii - De ce murim ?
Toti ne intrebam "De ce murim ?" sau "De ce corpul nostru moare ?"
Pentru ca celulele noastre imbatranesc si mor. Fiecare parte din corpul nostru are un rol bine stabilit. Celulele, dupa ce isi fac treaba mor, lasand loc unor noi celule. Bun, dar urmeaza intrebarea : daca celulele mor pentru a fi inlocuite cu altele noi asta nu inseamna ca ar trebui sa 'renastem' nu sa imbatranim?
Moartea este un fenomen care a ridicat multe semne de intrebare tuturor civilizatiilor. Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au incercat sa afle ce se petrece dupa moarte.
Corpul fizic în sine nu este singurul lucru. Un corp este format din organe si fiecare organ e compus din anumite celule, fiecare celula este formata din molecule si fiecare molecula din atomi. Daca divizam un atom eliberam energie. Atomii sant compusi din ioni, care se rotesc in jurul electronilor, protoni, neutroni, etc. etc. etc. Toate acestea sant cunoscute din fizica nucleara.
- O teorie spune ca omul nu moare neaparat din cauza bolilor sau imbatraniri ci din cauza informatiilor stranse pe parcursul vieti.
De exemplu exista o teorie care spune; "creierul uman poate retine informati maxim 140/145 de ani", odata ajuns la acel an omul moare".
Asa este cu celule care nu se uzeaza ci pur si simplu exista ceva ce declanseaza moartea dupa ce este plin de informatii.
Asa este cu celule care nu se uzeaza ci pur si simplu exista ceva ce declanseaza moartea dupa ce este plin de informatii.
Exemplu creierul uman il putem asemana cu un hard de PC. Atunci cand un hard e plin de informatii se deterioreaza. Dar chestia este ca la creier nu poti sterge informatia si nici nu poti transfera.
Atunci de ce uitam informatiile ? Raspunsul este usor. Daca pe un hard plin incercam sa gasim informatia X, nu vom putea deoarece nu vom sti unde a fost stocata.
- Cum am spus mai sus orice celula este formata din molecule si fiecare molecula din atomi - energie - orice energie este informatie sau detine o informatie.
- Celule comunica intre ele. Asta inseamna ca "comunicarea" inseamna informatie. Atunci unde se duce acea informatie dupa ce "mesajul" a fost trimis?
- Unele informati sant stocate in ADN alte ... ?
Daca creierul retine informatii 140 de ani si apoi moare,de ce nu traieste nimeni atat?unde e logica aici ,si de ce te mai obosesti sa gandesti si sa afli cat mai multe daca sti ca asta iti scurteaza viata?
RăspundețiȘtergerePai majoritatea informatiilor ajung in ADN. Asta inseamna ca am puteam activa gena care ii aparinte persoanei decedate. Dar unde s-ar afla acea gena ?
ȘtergereSa fie oare telomerul ?
Rolul principal al telomerilor este de a impiedica unirea a doi cromozomi prin recombinare omoloaga sau unirea neomoloaga a capetelor. De asemenea, datorită prezentei telomerilor, pierderea informatiei genetice in timpul procesului de replicare este minima. Telomerii se scurteaza odata cu trecerea anilor si din cauza unor maladii. Exista teorii care leaga micsorarea lungimii telomerilor de procesul imbatranirii si de aparitia unor boli specifice batranetii, si implicit, lungimea telomerilor de durata vietii individului. Odată cu dispariția completa a telomerilor, cromozomul isi pierde informatia genetica, iar celula moare (apoptoza), sau intra intr-o stare de senescenta.